Μετά την έκθεση του IMF μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών καταρρέει το βασικό επιχείρημα της Γερμανίας ότι το Ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Αντίθετα ενισχύεται το επιχείρημα ότι είναι απαραίτητη η διαγραφή χρέους. Τελικά προσπαθώ να καταλάβω τι ήταν αυτό που πραγματικά έκανε τον Βαρουφάκη ενοχλητικό στους "εταίρους" μας. Είναι γνωστό ότι ο υπουργός οικονομικών της Ελλάδας ζητούσε έντονα διαγραφή χρέους. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος.
Οι ευρωπαίοι είναι αρκετά προοδευτικοί -και καλά κάνουν- ώστε να υποστηρίζουν γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων, δεν πιστεύω ότι ήταν η γραβάτα το θέμα τους.Τα λεφτά όμως είναι.
Το δημοψήφισμα για είναι για την αποδοχή μιας πρότασης που δεν περιλαμβάνει ρύθμιση του χρέους. Μπορείτε να πείτε ότι έχει αποσυρθεί, αλλά αποτελεί την προτεινόμενη από τους θεσμούς βάση για συμφωνία, που ότι κι αν γίνει θα είναι επώδυνη.
Με ένα ΝΑΙ καταρχάς λέμε όχι στην ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους αφού δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στην εν λόγω πρόταση.
Λέμε ναι σε οποιαδήποτε "όρεξη" των θεσμών, που επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι αθώοι ούτε ακριβώς έντιμοι.
Συζητάμε με ανθρώπους με ψεύτικα βιογραφικά (Νταϊσεμπλουμ), Τσουκάτους της Γερμανίας (Σοϊμπλε), Μέθυσους (Γιουνκέρ), και για κάποιους φταίμε πάντα εμείς. Δεν απαλλάσσω την κυβέρνηση από την κριτική η οποία θα είναι πολύ διαφορετική από την επικρατούσα.
Θεωρώ το ότι να ψηφίσει Ελληνας ΝΑΙ μετά την έκθεση του ΔΝΤ είναι εθνικά μειοδοτικό. Το ναι δίνει το ελεύθερο στους έξω να κάνουν ότι καταλαβαίνουν. Όποιος πιστεύει ότι έχουμε να κάνουμε με πολιτισμένους που θα μας συμπονέσουν, μάλλον δεν έχει διαβάσει τι γινόταν στις ευρωπαϊκές αποικίες.
Υπάρχει ένα δίλημμα που κατά την γνώμη μου είναι ανύπαρκτο:
ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ.
Σήμερα ο Μοσκοβισί και ο Ρέντσι έσπευσαν να αποχωρήσουν από αυτή τη γραμμή ομοίως και ο Ρομάνο Πρόντι ο οποίος δίνει και ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο. Δείτε εδώ και εδώ.
Από την άλλη έχουμε μια ξεκάθαρη δήλωση από τον Μάρτιν Σουλτς για σχέδιο απομάκρυνσης της εκλεγμένης κυβέρνησης από την εξουσία μέσω μπαράζ δηλώσεων. Ελπίζω η δημοκρατική σας ευαισθησία να μην εξαντλείται όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σας είναι αρεστός.
Μιλάμε ουσιαστικά για νέα Ιουλιανά εξ ευρώπης.
Μετά απο αυτή τη δήλωση ποιος σας βεβαιώνει ότι η ευρωπαίοι είχαν σκοπό να διαπραγματευτούν έντιμα. Όταν από την πρώτη μέρα έδειχναν ένα χαρτί στον Ελληνα Υπ.Οικ. και του έδιναν να υπογράψει ένα άλλο;
Είστε σίγουροι ότι έχουν δίκιο;
Θέλω να εκφράσω στους φίλους που φοβούνται έξοδο από το ευρώ την προσωπική μου άποψη:
Από το ευρώ δε θα μας βγάλουν ούτε αν παρακαλάμε γι αυτό. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι
α) Οικονομικό ζήτημα: Η ευρωζώνη διακινδυνεύει 0,5 τρις άμεσες συνέπειες στην Ελλάδα. Σε περίπτωση οριστικής ρήξης είναι πιθανότατο να τα χάσει ή να τα κυνηγάει σε διεθνή δικαστήρια για δεκαετίες με ισχυρή πιθανότητα να χάσει τα δικαστήρια αυτά. Η κατάσταση αυτή δεν θα είναι εύκολη για κανέναν. Αλλα αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό
β) Έμμεσες συνέπειες αρκετά σημαντικές. Αν το ευρώ είναι αναστρέψιμο, οι επενδυτές δεν θα είναι καθόλου βέβαιοι ότι η ευρωζώνη είναι σταθερό λιμάνι. Σκεφτείτε να βγεί μια "μη αρεστή κυβέρνηση" στην Ισπανία την Ιταλία ή την Ιρλανδία (που μοιραία κάποια στιγμη θα γίνει). Το κόστος από αυτό δεν μπορεί να υπολογιστεί εύκολα. Είναι όμως σημαντικό μη συγχέετε την έξοδο από την ευρωζώνη με την καθυστέρηση μιας δόσης στο ΔΝΤ δεν είναι το ίδιο πράγμα.
γ) Το σημαντικότερο όμως είναι και ελπίζω να το καταλάβαμε όλοι μας, ότι το ευρώ εκτός από νόμισμα είναι και μηχανισμός εξουσίας. Δεν πιστεύω με κανένα τρόπο ότι θα μας επιστρέψουν το διακόπτη της νομισματικής πολιτικής για κανέναν λόγο, είναι βασικός μοχλός επιρροής και άσκησης πολιτικής στη χώρα. Τέτοιο λάθος για τα συμφέροντα τους δεν πρόκειται να το κάνουν.
Για το τέλος αφήνω όλους αυτούς που αναφανδόν και λυσσαλέα προπαγανδίζουν υπέρ του ναι.
Μιλάμε για το αφάν κατέ
Κώστας Σημίτης. Μας έβαλε με ψεύτικα στοιχεία στην ε.ζ.
Βαγγέλης Βενιζέλος. Ο αρχιτέκτων του συντάγματος υπέρ της ασυλίας υπουργών
Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωνε ότι η οικονομία της χώρας "πατάει σε σταθερά θεμέλια" το 2008. Μας χρέωσε 67 δις ρευστό και εγγυήσεις υπέρ των τραπεζών.
Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου. Καστελόριζο, μεταφορά χρεών ιδιωτικής μορφής σε φορολογούμενους ανά την Ευρώπη με την συνεργασία των "εταίρων" μας έδεσε με αγγλικό δίκαιο.
Αντώνης Σαμαράς. Δεν περιγράφω άλλο.
Σύσσωμα τα συστημικά Μ.Μ.Ε. με αφεντικά κρατικοδίαιτα που κάνουν μπίζνες με τα λεφτά των άλλων και δανεικά απο τράπεζες χωρίς ρευστότητα.
Όλο το σύστημα διαπλοκής στη χώρα δηλαδή.
"Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια
για να γίνουν
τα τέσσερα πόδια δύο
Δε θα τα κάνω πάλι τέσσερα εγώ"
Μενέλαος Λουντέμης
ΟΧΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου